Böbrek, kanı süzerek toksinleri idrarla uzaklaştıran organımızdır. Böbrek kanseri bu işlevi yerine getiren hücrelerin yapısının bozularak kontrolsüz çoğalmaya başlamasıdır. Erken evrede herhangi bir belirti vermeden sessiz bir şekilde ilerleyebilir.
Risk Faktörleri Nelerdir?
Her ne kadar ortaya çıkma nedenlerine ilişkin net bilgiler olmasa da obesite ve sigaranın riski artırdığı bilinmektedir. Ayrıca birinci derece akrabalarında böbrek kanseri olanlar ve yüksek tansiyon hastaları da risk altındadır.
Böbrek Kanseri Belirtileri
Tanısı Nasıl Konulur?
Birçok hastada böbrek tümörü belirti vermeyeceği için düzenli sağlık kontrolleri sırasında veya başka nedenlerle tıbbi görüntüleme esnasında tespit edilmektedir. En yaygın görüntüleme metodları ultrason, BT ve MR dır. Bazı durumlarda tümörün özel karakterlerinin daha fazla belirlenmesi için biyopsi alınır. Biyopsi cildin lokal anesteziyle uyuşturulmasıyla küçük bir iğne kullanılarak gerçekleştirilir.
Tedavisi:
Lokal aşamada saptanan böbrek kanserleri en çok radikal nefrektomi ameliyatıyla tedavi edilebilir. Bu işlem tümör içeren böbrek ve etrafındaki dokuların çıkarılmasıdır. Uygun vakalarda komplikasyon riskini azaltmak için kısmi nefrektomi de bir cerrahi seçeneğidir. Operasyon açık veya laparoskopik olarak yapılabilir. Cerrahinin mümkün olmadığı veya çok riskli olduğu vakalarda embolizasyon önerilebilir.
Metastaz yapmış hastalıkta kemoterapi nadir durumlar dışında pek kullanılmaz. Böbrek kanseri tedavisinde tümör damarlanmasını önleyen hedefe yönelik tedaviler kullanılabilir. Hedefli tedavilere yanıt alınamadığı durumlarda veya yüksek riskli vakalarda immunoterapi seçeneği kullanılabilir.