Cilt kanseri deriden kaynaklanan kanserdir. Bazal hücreli, yassı hücreli ve melanom olmak üzere üç ana kanser türü vardır. Vakaların çoğunluğu ultraviyole ışınlara maruziyetten kaynaklanır. Özellikle adelosan ve gençlik döneminde güneş ışınlarına aşırı maruz kalmak ve solaryum ileriki dönemlerde cilt kanseri riskini artırır.
Cilt Kanseri için Risk Faktörleri
Cilt Kanseri Belirtileri
Tanısı Nasıl Konulur?
Ciltte renk, biçim ve yapısal değişiklikler, şişlik ve ciltte gelişen lekeler, doktor tarafından dermatoskopla muayene edilir. Şüpheli kısımlardan biyopsi alınır.
Cilt kanseri tanısı konduktan sonra hastalığın diğer bölgelere yayılıp yayılmadığını tespit etmek için bazı testler yapılır. Yassı hücreli kanserlerde lenf bezlerine yayılımı değerlendirmek için lenf bezinden biyopsi yapılabilir. Melanomda ise daha detaylı incelemeler yapılmalıdır
Tedavisi:
Erken aşamada tespit edilen cilt kanserleri genellikle sıvı nitrojenle dondurma veya ameliyatla tedavi edilir. İlerlemiş evrelerde radyoterapi, kemoterapi, immunoterapi ve hedefe yönelik ilaçlar tedavide kullanılır.
Korunma:
Güneş kremi kullanımı ultraviyole radyasyon maruziyetini azaltarak cilt kanseri önlenmesinde en etkili yöntem olarak bilinmektedir. Güneş ışınlarının en sert geldiği 10:00 ile 16:00 arasında güneşlenmeyin. Zorunlu olarak bu saatlerde dışarı çıkmanız gerekliyse vücudunuzu koruyacak kıyafetler giyinin, geniş kenarlı şapka takın ve güneş gözlüğüyle yüzünüzü koruyun.