Anasayfa

 Mesane Kanseri

 Mesane Kanseri

 Mesane Kanseri

Mesane kanseri idrar torbasını döşeyen değişici epitel hücrelerinin kontrolsüz çoğalmasıdır. Erkeklerde daha sık görülür. Her yaşta görülebileceği gibi genellikle ileri yaşlarda rastlanır. Tanı konulan her on hastanın yedisi büyük oranda tedavi edilebilen yüzeyel evrede yakalanmaktadır. Bununla birlikte, erken evre mesane kanseri dahi yıllar içinde tekrar nüksedebilir. Bu nedenle mesane kanseri konulan hastalar daha üst bir aşamaya ilerleyemeye karşı önleyici yöntemler açısından titizlikle değerlendirilmelidir.

Mesane Kanserinde Risk Faktörleri

  • Sigara ve diğer tütün ürünleri
  • İlerleyen yaş
  • Kimyasallara maruz kalmak
  • Geçmişte maruz kalınan radyasyon
  • Mesane iç duvarının kronik tahribine neden olan durumlar
  • Paraziter enfeksiyonlar

Mesane Kanseri Belirtileri

  • İdrardan kan gelmesi
  • İdrar yaparken ağrı
  • Kasık bölgesinde ağrı
  • Sırt ağrısı
  • Sık ve ani idrara çıkma ihtiyacı

 

Tanısı Nasıl Konulur?

İdrar tahlili

İdrar sitolojisi

Sistoskopi üretranın içinden küçük, ucunda mercek olan dar bir tüp (sistoskop) yerleştirilerek üretra ve mesanenin görüntülenip incelenmesidir. Sistoskopi sırasında mesane içine ilerletilen özel bir alet yardımıyla şüpheli dokulardan parçalar alınır. Bu işleme transüretral rezeksiyon (TUR) adı verilir. TUR mesane kanserinin hem tanısında hem de tedavisinde kullanılır.

Tanısal testlerin sonucuna göre hastalığın derecesi belirlenir. Evreleme için bilgisayarlı tomografi, pyelogram, MR, PET gibi görüntüleme testleri kullanılır.

 

Mesane Kanseri Tedavisi:

Tedavi yöntemleri hastanın genel sağlık durumu ve tedavi tercihlerinin yanı sıra kanserin türü, derecesi ve evresi gibi birçok faktöre bağlı değişkenlik gösterebilir.

Mesane kanserinde tedavisi seçenekleri aşağıdaki yöntemleri içerir:

 

Cerrahi: Kanserli dokunun ameliyatla çıkarılması işlemidir. TUR ile kapalı ameliyat yapılabildiği gibi, mesanenin tamamının ya da bir kısmının çıkarılmasını içeren açık cerrahi de yapılabilir.

Mesane torbası içine kemoterapi mesane kas tabakasına inmemiş ancak tekrarlama riski olan veya bir üst evreye ilerleme riski olan tümörlerde uygulanır. Direkt mesane lümenine uygulandığı için yan etkileri nispeten azdır.

Sistemik kemoterapi: Mesanenin alınması gerektiği durumlarda ameliyatı kolaylaştırmak için tercih edilir. Başka organlarda yayılma varsa hastalığa bağlı yaşam süresini uzatmak için uygulanabilir.

Radyasyon tedavisi: Cerrahiye uygun olmayan ya da cerrahi tedaviye uygun olmayan hastalarda TUR sonrası kemoterapiyle beraber organ koruyucu yaklaşımda tercih edilen yöntemdir.

İmmünoterapi: Organ koruyucu tedavi sonrası vücudun bağışıklık sistemini uyararak etki gösteren yeni bir tedavi yöntemidir.