Serviks kanseri, rahim ağzında gelişen bir kanser türüdür. Aşılama ve taramalarda tespit edilen genital siğil ve öncü lezyonların tedavi edilmesiyle önlenebilir bir kanser türüdür. Yavaş gelişim göstermesi, erken teşhis ve tedaviyle çoğu kişide tam iyileşme sağlanabilmesi yönleriyle özel bir hastalıktır.
Serviks Kanseri Risk Faktörleri
Serviks Kanseri Belirtileri
Döngüsel olmayan vajinal kanama
Cinsel ilişki sırasında ağrı
Anormal vajinal akıntı
Serviks Kanseri Tanısı
Tarama testlerinde anormal bulgular saptanması durumunda kolposkopi adı verilen cihazla rahim ağzının görüntülenmesi sağlanır. Kolposkop rahim ağzındaki değişiklikleri doğrudan görmeye ve gerekli görülen alanlardan biyopsi almaya yarayan ışıklandırılmış bir mikroskoptur. Biyopsi materyalinin patolojik incelemesiyle teşhis mümkün olmaktadır. Hastalık teşhisi konulduktan sonra tedavi kararı için başka tetiklerin de yapılması gerekebilir (Ultrasonografi, Bilgisayarlı Tomografi veya MR gibi).
Serviks Kanseri Tedavi Yöntemleri
Tedavi hastalığın evresine göre değişiklik göstermekte olup, erken evrelerde cerrahi radyoterapi yöntemleri, bölgesel ilerlemiş aşamalarda kemoterapi ve radyoterapi kombinasyonu, ileri evre hastalarda ise kemoterapi ve biyolojik moleküller tedavide kullanılmaktadır.